Electric Six :: Fire

"Burn down the disco", zongen The Smiths in de jaren tachtig, en duizenden indie-kids kweelden het uit volle borst mee. Het landschap van de alternatieve muziek omarmde echter langzamerhand de cultus van de DJ’s en Electric Six doet er zijn voordeel mee. "Fire in the disco!", en zeker als de broertjes Dewaele het ding op de draaitafel knallen.

Het is maar de vraag hoe het Electric Six nu verder vergaat. Van het oorspronkelijke vijftal, verlieten er drie man de groep in de periode rond de release van de plaat. Niettemin tourt de groep deze zomer het noordelijk halfrond plat. Benieuwd of dat even stomende concerten zal opleveren als in januari in de AB Club. Op Pukkelpop kunt u het antwoord zelf vaststellen.

Ondertussen is er de full-cd om ons zoet te houden, en conform haar naam zorgt ze voor auditief vuurwerk. Wie nog op zoek was naar een cd om de komende maanden in feeststemming te geraken, kan zijn zoektocht bij deze staken: dit is de ideale zaterdagavondplaat, uitermate geschikt om u op klaar te maken voor een avond dikke fun.

"It would be awesome if we could dance". Electric Six gooit er meteen de beuk in. "Dance Commander" is een disco-rockstomp van jewelste, en in de outro geeft gitarist The Rock-N-Roll Indian al meteen de eerste tonen van "Danger! High Voltage" weg. We moeten op die knaller echter nog even wachten, want ook op "Electric Demons In Love" is het heerlijk headbangen.

Twee nummers ver en de Kiss-vergelijkingen zijn al niet meer tegen te houden. Dit Detroitse gezelschap luisterde erg goed naar "I Was Made For Loving You" en concludeerde dat er ook zonder make-up iets zat in een wanstaltig Discofunkgaragerock-monster.

Is dit dan om te lachen? You bet: "Everybody wants to burn in hell/everybody’s got a soul to sell" trapt zanger Dick Valentine "Naked Pictures (Of Your Mother)" af, om meteen te beweren dat hij een gijzelaar in Iran was die later in dienst van de regering trad. Heerlijke nonsens, en met zoveel overtuiging gedebiteerd dat meescanderen onweerstaanbaar wordt.

Noem dit niettemin toch geen comedy-act: ook zonder de hilarische teksten blijft Electric Six steengoed. Zanger Dick Valentine heeft een meer dan behoorlijke stem en zowel The Rock-N-Roll Indian als bassist Disco weten een strakke groove neer te zetten. Deze vijf idioten zijn ook rasmuzikanten.

Verrassend zijn de "trage" nummers. Zowel "I Invented The Night" als "I’m The Bomb" zijn van de betere songs op Fire, en een razend leuke single als "Gay Bar" verliest er zowaar van zijn kracht tussen. Perfect is ook afsluiter "Synthesizer", een ode aan een ooit zo verguisd instrument (Wat lijkt het begin van de jaren negentig — "deze plaat is gegarandeerd sample-vrij" — plots ver weg).

Electric Six lijken de B52’s voor deze generatie: een alternatieve gitaargroep die de dansvloer niet schuwt en resoluut kiest voor upbeat en vrolijk. Dit is top entertainment en zou wel eens een revelatie kunnen zijn op Pukkelpop. Benieuwd met wat voor "Improper Dancing" u daarbij op de proppen zult komen.

http://www.electricsix.com/
http://www.electricsix.com/
XL-Recordings

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in