De Mens :: Blond

Blond. Om één of andere reden lag die titel voor de hand. Na Sex verandert alles en Liefde was het een evidente volgende stap. Wij suggereren voor de volgende plaat alvast het adjectief Dom. De nieuwste plaat van De Mens toont waar de groep sterk in is, maar even goed zet het de tekortkomingen nog eens goed in de verf.

"Kamer in Amsterdam" laat al meteen horen waar het de groep met Blond om te doen was: het moet vuiler en het mag terug harder. Op die single na is dat echter geen verbetering. De Mens rockt dan wel opnieuw, vaak zijn het nummers die de muzikale ongein niet overstijgen.

"Walter Grootaers is overal! " is niet meer dan spielerei, die slechts één keer grappig is, net als het volstrekt overbodige "De Nationale Kont". Frank Vander Linden was bij het maken van deze plaat duidelijk in een allerminst diepzinnige bui, maar onderhuids bulkt het van de ergernissen. "Engels is een mooie taal" geeft voor eens en altijd antwoord op een te vaak gestelde vraag in interviews, "Maak je weer reclame voor jezelf als verschijnsel?" is ronduit nijdig. Het eerste is helaas een strontvervelend lied, net als "Mislukt", dat inderdaad allesbehalve geslaagd is.

Het werd al langzamerhand duidelijk met Wil je beroemd zijn?: Vander Linden is op zijn best als hij niet al te gelukkig is. ’s Mans eerste twee platen zijn halve Nederlandstalige klassiekers, sindsdien kwam het succes en werd het allemaal te gemakkelijk en met navenant resultaat.

Slechts bij toeval raakt De Mens nog eens een juiste snaar. "Dageradeloosheid", "Is er een plaats?",… het waren heerlijk oprechte songs op Sex verandert alles, die nog door geen duizend "Sheryl Crow I need you so"’s geëvenaard kunnen worden. Blond telt twee nummers die in de buurt komen van die liedjes. "Billy heb je mij gehoord?" is heerlijk weemoedig en ook afsluiter "Ellendegem" raakt een gevoelige snaar.

Kunnen er nog mee door: het kwaaie "Maak je weer reclame voor jezelf als verschijnsel?" en het heerlijk onnozele "De anti-blondine". Het folky "Kim is dood" neuriet ook aardig mee, maar dat is het zowat. De nieuwe Mens is een beetje zoals de vijf vorige, maar dan minder geïnspireerd. Frank Vander Linden en de zijnen blijven ter plaatse trappelen en zien zich op die manier geconfronteerd met een enorme achteruitgang. Jammer, maar wij leggen liever nog eens "Irene" op.

http://www.demens.be
http://www.demens.be
PiaS

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

De Mens :: Broers

Dertig jaar bestaat De Mens en dus heeft de...

Suikerrock geeft ook zijn zondagprogramma invulling met Tom Jones

Suikerrock werkt verder aan zijn programma en vult vandaag...

Suikerrock ziet het weer internationaler met White Lies, Therapy? en Sisters Of Mercy

Suikerrock ziet het weer internationaler en strikt voor zijn...

De Mens

Neen, de overbekende rockgroep De Mens schiet niet altijd...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in