The Knife :: When I Found The Knife

We blijven herhalen hoe goed we The Knife wel vinden. Het moet zowat de beste eighties dance sensatie zijn die we sinds Les Rhytmes Digitales al op ons bord hebben gekregen. Maar er is nog meer goed nieuws: vanaf heden kunt u ook naar de winkel voor de videoclips van The Knife. That’s right folks! Voor wie er niet als de kippen bij was om de gelimiteerde versie van Deep Cuts aan zijn collectie toe te voegen, is er nu When I Found The Knife, de DVD die de videoclips van The Knife voor consumptie open stelt.

We hadden het in onze recensie over Deep Cuts nogal uitvoerig over de surrealistische videoclips van The Knife, maar geef ons maar eens ongelijk. Het gebeurt niet vaak dat de videoclips van een groep ons even sterk weten te overtuigen als de muziek zelf, en in het geval van The Knife zijn de videoclips gewoon zó sterk dat ze als de pure belichaming van de muziek kunnen worden beschouwd.

Is het echt nodig u nog maar eens onder de neus te wrijven wat de videoclips bij ons allemaal in beweging brachten? Vooruit dan maar. Bij de videoclip van “Pass This On” – waarin een grote knokige blondine een volledige tent onder hypnose brengt én verleidt – vroegen we ons luidop af op welke temperatuur en met welk product ons ma de onderbroeken had gewassen. En tijdens de confrontatie met de geverfde gezichten en de tweedehandskledij uit de Wibra in “You Take My Breath Away” werden de eighties ons heel even echt iets teveel voor de lachspieren. De psychedelische clips van “Heartbeats” en “Handy-Man” verteerden iets trager, maar bleken uiteindelijk al even moeilijk uit het geheugen te wissen.

Tot zover het gedeelte van When I Found The Knife dat de vroege bezitters van Deep Cuts al even achter de kiezen hadden. Voor hen valt er op When I Found The Knife weinig te rapen. Meer dan een extra kortfilmpje zit er voor hen niet in. Tenzij ze die bonus cd met vijf remixes en drie b-sides als iets waardevols zouden zien.

Het kortfilmpje heeft de taak het verhaal van The Knife op een prettig gestoorde manier over te brengen. Het vertelt het verhaal van het geanimeerde konijn Frau Rabid, dat in een verlaten blokhut in het onherbergzame Scandinavië terecht komt, om daar The Knife (vertegenwoordigd door twee gemaskerde apen) tegen het lijf te lopen. Het konijn is zó verlekkerd op de muziek van het tweetal, dat het de apen spontaan een platencontract aanbiedt, waarop deze zo ongeïnteresseerd mogelijk verder musiceren. Ons lijkt het een overbodig filmpje, omdat The Knife’s geveinsde drang naar anonimiteit bij ons al op evenveel interesse kan rekenen.

Wat de bonus cd dan nog te bieden heeft? De remixen zijn wat je van remixen mag verwachten, maar de b-sides bieden nét iets meer. Daarvan trakteert “I Live In A Tree” en “Afraid Of You” andermaal op de erg aan Björk verwante stem van Karin Dreijer, terwijl “Manhood” de luisteraar op een onzachte manier met The Knife’s interpretatie van hiphop laat kennismaken.

Ons advies? De fans van het eerste uur die de gelimiteerde versie van Deep Cuts al in de collectie hebben, kunnen deze DVD gerust aan zich voorbij laten gaan. Die andere 99,9 % verwijzen we graag door naar de betere platenzaak.

http://www.theknife.net
http://www.theknife.net
Rabid/Labels

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Fever Ray :: Radical Romantics

Laat de naam Fever Ray vallen en automatisch...

Fever Ray :: Kandy

Fever Ray deelt al een snoepje uit alvorens het...

Enola Play EK Editie :: Dag 4 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Fever Ray :: Plunge

“You wanna do it, we do it my way”....

PUKKELPOP 2013: The Knife :: Marquee, Zaterdag 18 augustus

Dat het de meest controversiële show van Pukkelpop zou...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in